E-mail: kontakt@mochmcars.se

Chefen varnade för poliskontroller

En avdelningschef på Trafikverket har tipsat om var på vägarna polisen kommer att göra kontroller. Tipsen har hon delat i en grupp på Facebook.

I en populär Facebook-grupp tipsar medlemmarna varandra om polisens nykterhets- och hastighetskontroller, eller bara om på vilka vägar poliser har synts till. Det här uppskattas naturligtvis inte av polisen, men det är samtidigt svårt att göra något åt det.Hastighetskamera vid väg

Nu avslöjar Dalarnas tidningar att en avdelningschef på Trafikverket i Borlänge har varit aktiv medlem i gruppen. Och varnat för poliskontroller och mobila fartkameror. Kvinnan arbetar inte med direkta trafikfrågor, men har ändå haft insyn i var polisen har placerat sina kontroller. I Trafikverkets uppdrag ingår att arbeta för en säkrare trafikmiljö, och tillsammans med polisen förvaltar man trafiksäkerhetskamerorna på vägarna. Det innebär att de två myndigheterna tillsammans sköter uppsättning, drift och underhåll av både fasta och mobila fartkameror.

Olämpligt?

Polisen i Dalarna framhåller att det är genom trafikkontroller som man får fast många kriminella. Det här är de yrkeskriminella naturligtvis medvetna om, och enligt gruppchef Johan Alm vid trafikpolisen är alla de värsta kriminella i Dalarnas län medlemmar i gruppen. Dessutom försämras inte bara trafikpolisens arbete, utan hela polisens. Det är vanligt att man i gruppen skriver att man sett ett större antal poliser någonstans, men de kan vara på väg till en större insats som kan gå om intet om den som insatsen riktas mot får reda på den i förväg. Vilket kan hända om det annonseras ut på Facebook att någon har sett poliser i området.

Trafikverkets presstjänst ser inga problem med det inträffade; deras anställda har yttrande- och meddelandefrihet. Men när Dalarnas tidningar kontaktar chefen och frågar henne om hennes aktivitet i gruppen är förenlig med myndighetens uppdrag, säger hon att det inte är det, och att hon inte hade reflekterat över detta.