E-mail: kontakt@mochmcars.se

Köpa ny eller begagnad bil

Att köpa en bil, ny eller begagnad, är alltid en stor affär. Därför är det viktigt att man är väl förberedd, och inte drar sig för att vara en aning irriterande. Det tjänar man nämligen på.

Det finns en uppsjö av sajter på nätet där bilar bjuds ut till försäljning. Den som är på jakt efter en bil kan leta på allt från specialiserade sajter som Bilweb till allmänna köp- och säljsajter som Blocket.

Borde du välja en ny Audi A3 Sportback eller en begagnad Volvo S60? Det beror naturligtvis på vilka behov du har. Därför är det svårt att ge några generella köpråd. Men vi kan ge några allmänna råd.

Allt om bilar rekommenderar att man som köpare ikläder sig rollen som kunden från helvetet. Det låter kanske inte så kul, allra minst för en konflikträdd svensk, men du ska veta att det är värt det. Vad innebär detta i praktiken?Par hos bilhandlaren

  1. Sondera marknaden, inte bara på den ort du bor, utan nationellt. Vad kostar exakt den bil du vill ha, med avseende på årsmodell, drivlina, färg m.m? Ta reda på vad den kostar ny hos olika bilhandlare, och vad man får ge för den begagnat på olika orter i Sverige. Titta också efter demobilar, som ofta är betydligt billigare, men bara marginellt använda.
  2. Läs på om vad som händer på bilmarknaden i stort, med avseende på skatteregler, bränsleregler och annat. Kanske kan du få ett lägre pris om du vet att bilen snart kommer att bli dyrare i drift.
  3. Ett bilköp är alltid en förhandlingssituation, även när du köper hos en bilhandlare. Bearbeta säljaren, och börja med ett bud som du tycker är i lägsta laget. Köper du av en handlare kan tiden arbeta till din fördel, men om du köper av en privatperson kan bilen hinna gå till en annan köpare. Ge dig dock inte förrän du är nöjd.
  4. Inspektera bilen ordentligt, och gör en lista på alla skavanker. Även om de är små och obetydliga är de kanske så många att du borde kunna få ned priset ytterligare något.

Fler tips för bilköpare hittar du här och här.