E-mail: kontakt@mochmcars.se

Många fuskar med däcken

På sommaren ska dubbdäcken monteras bort från bilen och sommardäcken ska på, och visst finns pengar att spara när det kommer till att införskaffa sig nya däck – men trots det är det många som fuskar under sommaren och struntar i att byta till sommardäcken för att istället köra med vinterdäcken: något som inte bara är olagligt utan rent av livsfarligt.

bildäck bilDen som ska köpa nya däck kan snabbt och enkelt gå in på http://www.dack365.se/ och beställa ett par eller gå in till sin lokala bilhandlare om man inte har emot att betala några kronor mer för samma däck man kan köpa online. Men oavsett vart man handlar sina däck finns en sak att ha i åtanke, och det är att undvika de riktiga budget däcken. Något som till exempel http://www.aftonbladet.se/bil skriver om är att man ska undvika dessa eftersom att de inte bara är undermåliga för körning utan också är farliga då de inte har samma grepp eller prestanda som de ordentliga premiumdäcken har, så ett köp av dessa blir alltså inte bara farligt för dig själv oxh andra bilister utan kommer också kosta mer i slutänden då du inom kort behöver köpa nya däck då dessa slitits för mycket. Så visst ska man kunna spara in tusenlappar på däckköpet om man kan, men då ska man också spara in på rätt saker. Något annat som många till exempel gör för att slippa lägga pengar på sommardäck är att strunta i att överhuvudtaget byta från vinterdäcken – vilket inte bara är olagligt utan rent av livsfarligt.

Livsfarligt med vinterdäck på sommaren

Däck ensamtAtt vinterdäck och dubbdäck är gjorda för vinterväglag hörs redan på deras namn, men enligt färsk Sifo-undersökning på uppdrag av Michelin så är det bara 89 procent av svenskarna som med sommardäck på sommaren. Resten uppger, enligt Dagens Industri, att de kör med annan däcksort som inte finns i Sverige att köpa och det är något som man finner oroande. säger Marie Nordén, som arbetar som generalsekreterare på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, säger till exempel att man starkt avråder från att använda odubbade vinterdäck på sommaren även om detta i sig kanske inte är just olagligt, men det är dock lika farligt. Vad man vet om dessa är nämligen att i tester som man utfört så har denna typ av dock nämligen ur ett trafiksäkerhetsperspektiv presterat dåligt. Vad annat som talar emot detta presenterar Expressen. Där skriver man nämligen om hur forskning från Statens väg- och forskningsinstitut, VTI, visar att just odubbade vinterdäck på sommaren kan vara direkt livsfarligt och detta då bromssträckan blir 15-20 procent längre med dessa jämfört med ett sommardäck. Sämst grepp har man då på en våt vägbana och ser man till studier på området av dödsolyckor kan man även se en stark och tydlig indikation på att odubbade vinterdäck är överrepresenterade – så av detta kan man tydligt se en enda sak:

Kör med vinterdäck på vintern och sommardäck på sommaren för att minska risken att vara med om en däckrelaterad olycka på bilvägen!