E-mail: kontakt@mochmcars.se

När ska vinterdäcken på?

Årets sista sommardagar börjar lida mot sitt slut och snart är hösten i antågande och därefter även vintermånaderna, vilket betyder att det snart också är dags att byta ut sommardäcken mot vinterdäck – men när är det egentligen dags att byta däck?

däckspår bil hjulAtt köra med vinterdäck på sommaren är olagligt och rent av farligt farligt, vilket är det samma när det kommer till att köra med sommardäck på vintern, men fråga är när det r en bra tid att växla mellan däcksorterna. Ett vanligt misstag som många bilister gör är att de väntar tills att snön och vinterkylan är här innan de byter däck, men det kan vara dumt. Höstens milda månader kan växla snabbt och väglagen skiftar likaså, speciellt under kyliga nätter. Därför är ett gott råd att byta till vinterdäcken när temperaturerna börjar dra sig nedåt och absolut senast när temperaturen når +5 grader. Att tänka på, skriver Expressen, är att nätterna som sagt är kallare än så och därför kan det vara en bra idé att byta rent av redan när temperaturerna är omkring +10 grader.

Att tänka på vid val av vinterdäck

En vanlig missuppfattning när det kommer till vinterdäck och väglag är att däcken skulle slitas om det inte är snö på vägarna, det stämmer inte. Men visst finns det en hel del saker att lägga på minnet när det kommer till att välja vilka vinterdäck man ska köpa. Dubbdäck, till exempel, passar i områden med hög risk är is på vägarna eftersom dessa ger bättre grepp på vägarna när is är på än vad dubbfria däck gör. Bor man på platser med jämnare väglag såsom att de alltid är snötäckta är dubbfria däck dock något som man kan välja.

I denna video tipsar bilexperterna om andra saker som kan vara bra att ha koll på rörande vinterdäcken: